Inte för att jag är någon talare men….

så startar bara någon som egentligen är en talare sitt tal. Lite koketterande helt enkelt. Men trots att många både gillar att vara i centrum och äga ordet, så är det fortfarande en av svenskars stora skräck, att tala inför folk. När man dessutom kanske tar mod till sig för att gå en kurs i ämnet, eller läsa en tegelsten från A till Ö med titlar som Retorikens grunder eller Historiens bästa talare- så får man just det man bett om. Det vill säga retorikens grunder med förklaringar av Aristoteles begrepp ethos, logos, pathos eller så får man lära sig att analysera vilket retoriskt knep som John F Kennedy valde när han sade: ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land.”

Intressant? Absolut! Lärorikt? Ja! Men blir du nödvändigtvis en bättre talare själv för att du får veta mer om hur Aristoteles, sådär runt 350 före Kristus, tänkte om retorik eller vad stilfiguren, det retoriska knep som JFK använde heter? Tveksamt! (Stilfiguren heter för övrigt kiasm och JFK:s citat sägs vara stulet…men det är en annan historia.)

Nej vad de allra flesta söker är svar på frågan: ”Hur säger jag då?”. Som svensklärare med flera kurser i retorik och presentationsteknik i bagaget skulle jag vilja bryta ned det till de här frågorna:

  1. Vad vill du säga?
  2. Vilken stämning vill du skapa när du säger det? Med andra ord, hur vill du säga det?
  3. Vad vill du att den som lyssnar ska minnas och/eller känna efteråt?

Det behöver inte vara svårare än så att bygga någon slags vision av talet eller budskapet. Det gäller och fungerar i de allra flesta sammanhang. När du har den kärnan klar för dig så kommer finliret. Då vill du skapa:

  1. En inspirerande inledning
  2. Ett tydligt innehåll med en röd tråd
  3. En stark avslutning

Här är det klassiska citatet av Winston Churchill faktiskt till hjälp då han sa: ”Säg vad du ska säga, säg det, säg vad du just har sagt.” Det vill säga, var inte rädd för effektfulla upprepningar och kom ihåg den röda tråden.

När du har detta ovan klart för dig, då kommer du till det roliga. Nu ska du klä på ditt tal de kläder det behöver för att sticka ut med; ordval, retoriska knep (det finns betydligt fler än de som nämnts ovan), kroppsspråk, din personlighet, triggande av sinnen, kittlandet av hjärna och hjärta osv…

Kristin Arnberg

Partner Director

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.