Hej på er igen, hoppas ni alla mår bra och håller er friska. Nu stundar ett nytt år med spännande utmaningar och utveckling. Det har nog inte undkommit någon att vår digitala färdighet verkligen satts på prov det senaste året, inte bara i arbetet utan även i privatlivet för att man ska kunna bibehålla kontakten med nära och kära. Min känsla är att många av oss sitter i samma båt och funderar på hur man kan skapa interaktivitet och aktivera alla när vi ses framför skärmarna. Oavsett om man som vi på SkillEd håller utbildningar på distans eller om man "bara" deltar i möten så finns det både roliga, enkla och spännande digitala verktyg att använda sig av för att mötet ska bli mer interaktivt och kreativt.
Enligt en undersökning som Kantar Sifo genomfört på Arbetsförmedlingens uppdrag så visar det sig att pandemin har påskyndat digitaliseringen och visat på behovet av ökad kunskap om digitala arbetssätt. Varannan av de tillfrågade i undersökningen uppger att de har upplevt bristande digitala kunskaper, antingen på jobbet eller i vardagslivet.
Så hur gör man då? Hur undviker man den digitala stressen och skapar en wow- känsla i sina digitala kanaler? Jag som pedagog funderar ofta på vilka aktiva val jag måste göra för att målgruppen ska få den bästa upplevelsen, och detta oavsett om det rör sig om en fysisk eller en digital träff. Här är jag helt övertygad om att vi alla kan utvecklas, bara genom att ställa sig frågan: varför man ska ha sitt möte? Vad vill man att deltagarna ska få med sig när mötet är avslutat? Vad ska de känna eller kanske göra efteråt?
Dessa inledande frågor ger en tydlig riktning både för mötets innehåll och för vilka digitala verktyg man kan använda sig av. Ska man till exempelvis skapa en workshop där syftet är att hålla alla aktiva så finns det bra verktyg i form av digitala white-boards såsom Jamboards, MIRO och Svava. Dessa ger en känsla av både interaktivitet och delaktighet samt att all information kan synliggöras för alla som är med. Men i ljuset av allt det tekniska får vi inte tappa bort oss själva i den digitala interaktiviteten. För ett mänskligare möte kan man till exempel öppna mötet med en aktiveringskatalysator i form av en incheckning. Med smarta frågor inledningsvis skapas både en bra stämning och det ges information kring förväntningar på mötet.
Mitt i alla dessa tankar och förberedelser har vi också en målgrupp att ta hänsyn till, framförallt när det gäller den tekniska färdigheten. Här måste vi även ställa oss frågan vilken förkunskap som finns hos deltagarna för här kan vi lätt tappa både intresset och motivationen om den digitala utmaningen blir för stor hos de enskilda individerna.
Jag inser att många av er som läser detta inte jobbar som lärare eller pedagoger men jag hävdar bestämt att de mest grundläggande pedagogiska frågorna kan få oss alla att utveckla både våra fysiska och digitala möten samt workshops.
Är du mer nyfiken på vilka pedagogiska frågor jag talar om och hur man skapar en tydlig röd tråd mellan syfte, mål och innehåll får du inte missa mitt webbinarium den 18 februari. Det är givetvis kostnadsfritt och du anmäler dig på länken nedan.
Patrik Olsson
Utbildningsledare på SkillEd
Läs mer om SkillEds utbildningar här
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.