Att leda och att leva på distans

Det har väl inte undgått någon att pandemin långt ifrån är över. Tvärtom, med kylans intrång så finns stor risk för en andra våg. Vi på SkillEd har som alla andra anpassat oss till den nya verkligheten och vi har bloggat om den här situationen tidigare. Om att hålla i och hålla ut. Och där är vi fortfarande.

Under ett av SkillEds senaste webinarium samtalade SkillEds utbildningsledare Katja Wennerfors med Kunskapsskolans Vd Fredrik Lindgren utifrån just den här situationen. Frågeställningen var hur man leder på distans i en utmanande tid och hur man hanterar ett av chefens starkaste verktyg, samtalet, när man inte längre ses fysiskt. Det blev en dynamisk diskussion som gick från teorier kring distansarbete, berörde Freud och Maslow, Enhager och Stielli till att komma in på personliga utmaningar och framgångar. Dessutom gav Fredrik många konkreta tips för hur man kan inspirera stora medarbetargrupper online.

Något som poängteras är vikten av rutiner och uppföljningar. Både för att hålla styrfart och driv i arbetsuppgifter men även för att få alla att känna sig sedda och uppmärksammade. Många har upplevt att den här tiden skapat utrymme för mer umgänge i familjen, katten har aldrig blivit så klappad och trädgården har aldrig fått sådan omsorg. Andra som redan kämpat med ensamhet och någon form av ohälsa har upplevt en ännu otryggare tillvaro. Och alla går vi kanske runt med en känsla av obehag och oro för framtiden. Det här måste arbetsgivaren också hantera samtidigt som mål ska bockas av och budgetar ska följas.

En annan intressant del av samtalet är just frågan vad vi tar med oss till tiden “postcorona”. Vad kommer återgå till det som var innan och vad är det nya “normala”? Vad har vi saknat så mycket så vi kastar oss över det och vad kommer aldrig tas upp igen? Jag ser jobbannonser där placeringsort anges som “valfri”, till exempel. Är det vad som kommer vara “det nya normala” för arbetsuppgifter som möjliggör det? Oavsett så kommer säkert ett stort antal möten som varit fysiska av ren slentrian, övergå till att hållas digitalt. Kommer vi fortsätta vilja upptäcka vårt närområde, köpa båt och hund, vilket ökat dramatiskt det senaste halvåret, eller kommer vi stå först i kön till incheckningsdisken på flygplatsen, trots klimathotet? Vill vi stå på dansgolv och obehindrat smaka ur varandras glas eller någonsin dela en tapastallrik igen?

Exemplen ovan är naturligtvis främst applicerbara på oss som har turen att hittills inte vara drabbade av vare sig död, svår sjukdom eller arbetslöshet i och med corona i vår direkta närhet. Jag är en sådan. För mig är corona “enbart” problematisk på en nationell och global nivå och i nästa led på en “tråkig” nivå i och med allt jag inte kan göra och alla familjemedlemmar och vänner jag inte kan träffa. Men jag har också fått möjligheter. Till exempel satt jag nästan en hel helg under en filt och med litervis med te och följde hela bokmässan online. Det har varit fantastiskt de gånger jag varit på plats på den stora årliga bokmässan i Göteborg, men även varmt, dyrt, trångt, packning att släpa på, obekväma skor, långt mellan montrarna, programpunkter som krockar, blir fullbokade etc. Det här var ju så mycket mysigare. Och mer tillgängligt för alla som har en internetuppkoppling. Jag saknade dock pulsen, kändisarna och möjligheten till signerade böcker:-) Men ja, allt har en fram- och en baksida och jag tror ändå att vi kommer börja se digitala möten och mötesplatser som likvärdigt och inte som “näst bäst” framgent. Eller vad tror du? Vad vill du ta med dig in i det “nya normala”? Fundera på det under en filt och över en kopp te vettja.

Ps: Om du vill lyssna och se på hela det spännande webinariet mellan Katja Wennerfors, utbildningsledare på SkillEd, och Fredrik Lindgren, Vd på Kunskapsskolan så finns det här

Kristin Arnberg

Partner Director

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.