När lärandet är roligt, gratis och hållbart!

Vad har du för relation till lärande? Var du en som älskade att gå till skolan och njöt av att lära dig nya saker? Det var jag! Passionen var och är så stor att den går som en röd tråd genom mitt yrkesliv. Jag brinner för att se såväl individer som organisationer utvecklas och jag får faktiskt en kick av att skapa förutsättningar för lärande!

Lärande är fantastiskt roligt och genom att skapa och hålla utbildningar lär även jag mig något varje dag om hur vi människor fungerar. Samtidigt har jag full förståelse för att alla inte känner så. Kanske var skoltiden inte den bästa upplevelsen? Det kan ha varit stora grupper, stökiga lektioner, trötta lärare eller en jobbig tid i livet rent privat. Kanske var det, och är fortfarande, riktigt tufft att koncentrera sig och att orka lyssna, för att sedan göra kunskapen till sin? Eller så kanske du tycker att lärandet är kul och viktigt, men upplever att det inte alltid hinns med? Att det kostar för mycket och du frågar dig vilken kunskap stannar egentligen kvar efter en dyr kurs? I en föränderlig värld och särskilt under den pandemi vi lever med, har kompetensutveckling och nytt lärande av exempelvis nya digitala system blivit en förutsättning för att hänga med och hänga kvar.

Min poäng är att lärandet kan vara kul, gratis och hållbart! Låt mig berätta hur.

Vuxnas lärande
Forskning visar att vuxna lär bäst genom:

  • att göra och att själv vara aktiv i sitt lärande
  • att sammanhanget är tydligt och utifrån olika förståelser av denna
  • dialog och samarbete med andra
  • motiverande uppgifter på deltagareanpassad nivå
  • att få respons på sina prestationer
  • att reflektera kring sitt lärande.

Lärandet blir således roligare om den som ska lära sig något är motiverad, får testa och göra själv på sin nivå, förstår varför hen ska lära sig det och i vilket sammanhang det ska användas. Viktigt är även att du får prata med andra om det som ska läras, får direkt återkoppling och har tid att reflektera kring den nya kunskapen.

Låt oss ta ett konkret exempel - att lära någon att cykla. Vem vill lyssna på en föreläsare som berättar om cykelns historia, tekniska delar och se en demonstrationsfilm - utan att själv få pröva, förstå fördelarna med att cykla jämfört med att gå eller åka buss? Att få stöd och pepp av en pedagog och känna känslan av att försiktigt rulla fram? Exemplet är tydligt, men när det gäller lärandet på våra arbetsplatser tenderar vi att glömma bort det mest basala. Att pröva och ha kul. Tänk på barnet som lär sig det mest avancerade - att lära sig att gå genom lek, lust och övning. Utifrån hur vuxna lär sig kommer här fyra tips på hur du kan lära dig något gratis och hållbart - samtidigt som du har kul!

1. Kollegialt lärande
Lär av dina kollegor. Sätt av cirka 15 minuter varje vecka då ni digitalt i ert team lyfter utmaningar och lösningar. Då skapar ni en kultur på arbetsplatsen där lärandet är en pågående naturlig process. Alla är experter och alla är noviser. Ett misstag eller tillkortakommande vänds till lärsituationer som ska bejakas. Viktigt är att ni bekräftar den som lyfter sin utmaning. En spelregel är därför att undvika uttalanden som “Nej,det har jag inga problem med alls!” “Va, nej det är ju ganska enkelt!”. Säg istället “Tack för att du lyfter just detta!” Kollegialt lärande är gratis, ger ett hållbart lärande och ger ofta upphov till en hel del skratt. Som en bonus tightas teamet till, prestigen minskar och arbetet effektiviseras.

2. Var nyfiken på en vän i ditt nätverk
Säkerligen har du en person i ditt nätverk som du inspireras av, har som hemlig mentor eller kanske till och med avundas. Tveka inte att ta kontakt och boka en digital fika för ett samtal. Med hjälp av frågor och ett aktivt lyssnande kan du säkerligen få ta del av värdefulla tips eller finna din egen drivkraft för att lära nytt. Att lyssna till en annan persons berättelse och erfarenhet ger ofta det vi kallar djupinlärning. Det gör intryck! Förbered dig även på en hel del skratt!

3. Rörelse och medveten närvaro
Hjärnforskning har visat att vi blir mindre stressade, mer fokuserade och ökar vår förmåga att lära nytt om vi ägnar oss åt fysisk aktivitet och medveten närvaro (så kallad mindfulness). Det kan räcka med en rask promenad före och efter arbetsdagen samt 5-10 minuters avsatt tid för stillhetsövningar. Här finns en mängd gratisappar att ladda ned som kan guida dig vidare. En härlig upplevelse är att under promenaden vara medveten dvs att lyssna in ljud omkring dig, känna dofter, uppleva vind, sol eller regn och ta in det du har omkring dig - oavsett om det är stadsmiljö eller mer lantlig.

4. Gratis webinar
Slutligen ett självklart tips! Sök upp gratis webinar på nätet inom det område du vill utvecklas inom. Det är som sagt kostnadsfritt, roligt, inspirerande och ger ett hållbart lärande. Vi på SkillEd erbjuder två stycken inom kort:

Chefens samtal
Att hantera samtal som chef under en utmanande tid

23 sep 9.00-09.45

Anmäl dig här


Coachande förhållningssätt
Konkreta verktyg för att utveckla ditt coachande förhållningssätt

30 sep 9.00-10.00

Anmäl dig här


Det är kul att lära! Så lycka till!

Katja Wennerfors

Utbildningsledare


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.