För många är nu semestern slut och vardagen väntar. Det har varit en speciell sommar där orden ”hemester” eller ”svemester” fått ett uppsving. Pandemin är långtifrån över och den påverkar våra möjligheter till resande och våra möjligheter att umgås med familj och vänner. Kreativiteten har fått flöda när man försökt hitta coronavänliga möjligheter till aktiviteter. Vissa kanske har tillbringat ledigheten med sjukdom eller en växande oro av ångest medan andra kanske mått bra av att valmöjligheterna varit begränsade och har funnit ett lugn i att kraven sänkts. Man har kanske orkat glädjas åt det lilla.
Allt är ju relativt och vi genomgår nu en kris där dödsfall, sjukdom och ekonomisk katastrof hägrar. Vid sidan om det ska människor få sitt vanliga liv att fungera, på ett ovanligt sätt. Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt och känna respekt för det stora samtidigt som man ska handskas med sin egen vardag. Vi är många som i det sistnämnda fått förlängda direktiv att, om man kan, arbeta hemifrån. Det vi kanske trodde var en tillfällig situation i mars förlängdes till påsk, till midsommar och ja, nu har flera fått information om att detta gäller året ut. Hur är då känslan inför det?
Att efter ett semesterlunk öppna upp datorn i hemmiljö och känna motivation och ambition, när det dessutom är 30-grader varmt runt om i Sverige nu i augusti, är inte helt enkelt. Den där känslan av nystart när man går iväg med den nya skolväskan för att möta sina kompisar, översatt till arbetslivet, kanske inte infinner sig. Kalendern fylls av möten, online, och man funderar på hur man ska orka driva sig själv, igen, utan så mycket yttre stimulans eller input eller ens ett kort snack vid kaffet med en kollega. Det finns såklart ingen universallösning men här kommer fem tips på hur du kan tänka:
1) Planera! När arbete och fritid vävs samman utan ramar och det känns som om det pågår ett möte på skärmar överallt i hemmet, är planering ännu viktigare än vanligt. Sätt upp veckomål och dagsmål, aktiviteter och belöningar. Sätt upp ramar för din arbetstid, det är lätt att tiden flyter iväg och att du antingen sitter vid datorn till läggdags eller har sysslat med vardagssysslor hela dagen och jobbet återstår.
2) Utvärdera! Flera av oss hade en likadan situation från mars till juni. Hur lade du upp arbetet då? Vad fungerade bra? Vad fungerade inte alls? Det där som du till en början tyckte var en frihetskänsla och lite härligt, som att till exempel vända på dygnet; hur mådde du av det i längden? Eller att sitta i pyjamas hela dagen och arbeta? Försök komma ihåg och var ärlig mot dig själv. Skapa sen enkla punkter utifrån meningarna: Det här ska jag börja med, det här ska jag sluta med och det här ska jag fortsätta med.
3) Hitta en coach! Nu menar vi inte att alla ska arvodera en diplomerad coach, även om det skulle vara lyxigt och utvecklande. Här menar vi att du ska hitta den person i din närhet som du kan få pepp, inspiration, belöning och goda samtal med. I bästa fall är det ömsesidigt och ni kan avsätta 15 minuter om dagen eller en timme i veckan och bara ösa ur er oron och fylla på varandra med bekräftelse och stöd.
4) Ta vara på tiden! Oavsett om du är en stjärna på att kalkylera din tid så den nästan exakt ser ut som om du är på jobbet, eller har ett fullständigt flytande schema, så har många av oss vunnit tid med att arbeta hemifrån. Utan restid, förflyttningar för lunch, privat snack på kontoret och andra tidstjuvar borde du ha åtminstone 1-2 timmar tillgodo per dag. Använd den tiden väl. Utöva din hobby eller förkovra dig inom något nytt. Passa på att kompetensutveckla dig. Nu finns det en oändlig variation av gratis eller prisvärda onlinekurser inom alla områden du kan tänka dig. Gå nu den där kursen du längtat efter.
5) Informera dig lagom! Behovet av att hänga med i nyhetsrapporteringen och att vara påläst är stor hos många. Det är viktigt och sunt. Dock kan det gå till överdrift och det kanske inte skapar en motivation och ett driv hos dig att få en negativ omvärldsbevakning, utan det kan istället leda till en känsla av meningslöshet, oro och stress. Bestäm i vilka kanaler och när du tar till dig information om pandemisituationen och annat och håll dig till det. Var lugn med att du kommer få veta om läget drastiskt ändras.
Och du, tänk också på att den här tiden inte är för evigt! Det som vi tidigare kallade ”det normala” kanske aldrig kommer åter, på gott och ont, men det kommer inte alltid vara exakt såhär. Den ständiga uppmaningen att hålla i och hålla ut kanske nu är viktigare än någonsin!
Kristin Arnberg
Partner Director
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.