Att gå på kurs från tv-soffan

I vanliga fall åker vi till våra arbetsplatser för arbete, lunch och någon kort fikapaus. I vanliga fall innebär oftast kompetensutveckling en eller några dagars kurs på lokal med fika, lunch och spännande möten med nya individer. Men nu är det, som vi alla vet, inget i vanliga fall. I dessa märkliga tider arbetar de flesta av oss från hemmet och har såväl möten som fika digitalt med kollegorna. På samma sätt sker lärandet alltmer digitalt och många går nu på kurs från tv-soffan, köksbordet eller balkongen.

Tänk dig att du ska gå en digital kurs, exempelvis vår kurs i Utmanande samtal. Vad kan då vara bra att tänka på för dig som kursdeltagare? Här kommer 10 tips från pedagogen!

  • Planera för fokus

Det är roligt att gå digitala utbildningar då det både är smidigt och flexibelt. En spontan tanke kan vara att ‘det här går nog snabbt att gå igenom’. Men lärande tar tid och precis på samma sätt som du bokar upp en fysisk utbildning i kalendern, behöver du göra det för en digital. Det som är digitala utbildningars styrka, att du kan gå dem när du vill, kan bli en utmaning om du inte skapar de förutsättningar som just du behöver runt omkring dig. Stäng därför av andra program som exempelvis mejlen på datorn. På så vis begränsar du störningsmomenten och kan lättare fokusera.

  • Tänk på arbetsmiljön

Det som till en början kan kännas som en avslappnad plats när du ska gå en efterlängtad digital utbildning - att sitta i tv-soffan eller favoritfåtöljen - kan efter bara en liten stund bli till en mardröm för rygg och nacke. Om den ergonomiskt anpassade arbetsplatsen på hemmakontoret är upptagen av en annan familjemedlem, kan en otippad tingest få nytt liv. Jag tänker på strykbrädan. Ställ den i önskat läge och lägg till ett antal böcker, så får du ett ståbord för datorn. Bäst för hälsan är variation. Sänk därför strykbrädan då och då så pass att du kan byta till sittande position. Välj en hårdare stol med stadig rygg och addera med en kudde för baken. Ha dessutom gärna som en vana att du var 20 minut rör på dig. På så vis undviker du onödiga och obehagliga muskelspänningar.

  • Sätt egna mål

När du startar upp en digital kurs som t ex Utmanande samtal finns syfte och mål presenterade. Sätt också egna personliga mål för ditt lärande. På så vis börjar ditt undermedvetna öppna upp för lärandet. Som hjälp kan du använda SkillEds gratis app. Här kan du skapa dina mål och dela upp dem i delmål och aktiviteter. Det är ett roligt sätt att arbeta med sitt lärande.

  • Papper och färgpennor

Ha gärna papper och pennor bredvid dig. Då kan du enkelt göra tankekartor. När du både läser, ser, lyssnar och själv skriver/ritar skapas nya nervtrådsbanor varpå du lär dig lättare och snabbare. Det blir även roligare att skriva/rita med färgpennor och det lustfyllda är i sig en relevant förutsättning för vuxnas lärande.

  • Använd hörlurar

Digitala utbildningar innehåller ofta en hel del filmer. När du använder hörlurar, ökar din förmåga till fokus. Därtill stör du ingen annan på hemmakontoret.

  • Ta det i din egen takt

Det är roligt att lära sig nytt! Med ovan nämnda goda förberedelser blir det dessutom enklare. Till skillnad mot en fysisk utbildning, kan du gå de digitala helt i din egen takt. Tänk vad härligt att dricka en god kaffe eller te ur favoritkoppen och gå utbildningen steg för steg. När som helst kan du pausa för reflektion, eller upprepa ett steg. I lugn och ro.

  • Bolla gärna med andra

I våra och andras digitala utbildningar finns ofta givande övningar. Det kan exempelvis vara dilemman att reflektera över, quiz eller kortare skrivövningar. Övningarna är så designade att du alltid ska kunna göra dem enskilt utan stöd av andra. Mitt tips som pedagog till dig är att bolla någon övning med en kollega digitalt. Lärandet stärks när du ska förklara dilemmat, övningen eller frågan för någon annan och när du hör dig själv berätta, vill hjärnan än mer formulera en lösning. Därtill är det både nyttigt och roligt att få höra någon annans svar eller reflektion. När du tar del av flera perspektiv skapas ett stimulerande sammanhang som gör att din nya kunskap lättare befästs.

  • Använd chattfunktionen och få bland annat tips från coachen

I många digitala utbildningar (i alla våra) finns en chattfunktion där du kan dela med dig av dina reflektioner. Förutom att du får värdefulla inspel från övriga kursdeltagare, får du möjlighet att kommunicera med oss pedagoger. Genom att få personlig återkoppling på dina funderingar, kan du fördjupa ditt eget lärande.

  • Öva, öva, öva

Att öva är en grundläggande förutsättning för ett varaktigt lärande. Som jag nämnde tidigare kan du i våra digitala utbildningar när som helst repetera utbildningen. Du kan antingen se om en enskild film, göra ett quiz igen eller repetera hela utbildningen. I kursen Utmanande samtal avslutas varje steg med ett dilemma och reflektionsfrågor. Utmärkande för dilemman är att de inte har ett enkelt svar. De är därför perfekta att öva sig på. Testa olika strategier för att se hur det känns. Du kan pröva i teorin så att det blir riktigt bra i praktiken.

  • Fira avslut

När du är klar med den digitala utbildningen är det dags att pröva dina vingar! I vårt exempel är det därför dags att hålla utmanande samtal som nu, efter utbildningen, känns smidigare och tryggare. Ett sista tips är därför att fira, med exempelvis en promenad i vårsolen, över att du har fått ny kunskap och med det utvecklats. Grattis!

Katja Wennerfors

Utbildningsledare


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.