Så blir du effektiv i ditt “hemmakontor”

Det har säkert inte undgått någon kring den pandemi som drabbat världen just nu. Många företag väljer att ställa in både resor och möten för sina anställda. Kontor och arbetsplatser stängs ned och allt fler kommer med största sannolikhet behöva arbeta en tid hemma. Vi på Skilled är ett team på 7 personer där många av oss ständigt är på resande fot när vi levererar utbildningar för både företag och myndigheter runt om i Sverige. Vi vill därför passa på att dela med oss några av våra bästa tips för hur man kan skapa en tydlig arbetsram och hålla ihop både projekt och personal via distans.

För dig som individ är det viktigt att skapa tydliga ramar för ditt “hemmakontor”. Det finns säkert andra hushållssysslor att ta hand om när du väl sitter hemma, disk som ska diskas, tvätt som ska tvättas osv. Men för att din arbetstid ska vara effektiv behöver du först och främst göra en tydlig lista över vad du ska hinna med under dagen. Dessa arbetsmål ska vara tydliga och konkreta. Nästa steg är att göra en tidsplan när under dagen dessa arbetsmål ska genomföras. Vad ska man hinna med innan lunch respektive efter lunch? Många arbetsplatser har också bestämda pauser med fika osv. se till att du tar dessa även fast du arbetar hemma. Synka gärna dessa pauser med dina kollegor så ni tillsammans kan umgås via någon form av digital kanal. Här blir det viktigt att ni håller jobbet utanför denna kanal så det blir en känsla av paus från arbetet.

Det finns också många bra digitala system för arbetsgrupper att effektivisera sina projektarbeten. Att till exempel försöka undvika långa mejltrådar som har en tendens att bli röriga. Vi på SkillEd använder oss av Trello i alla våra projekt. Ett system där man skapar “tavlor” för varje unikt projekt. Under varje tavla bjuder man även in de personer som berörs av projektet så att informationen riktas rätt. I Trello skapas både arbetsuppgifter och vem som har ansvar för respektive uppgift. Man kan kommentera och ge varandra feedback och det kommer tydliga notifikationer om något har hänt i de tavlor man är delaktig i.

Du som chef eller ledare behöver också tänka på att fortsätta stötta och peppa dina medarbetare. De spontana mötena som ni vanligtvis har på er arbetsplats måste nu aktivt ersättas med andra metoder för att gruppen ska hållas ihop. Genom att skapa en check-in och en check-out kan du få möjlighet att bara stämma av hur alla mår och om någon behöver ditt stöd för att klara av arbetsuppgifterna hemifrån. Dessa checkpoints kan med fördel vara korta 5-10 minuter beroende på arbetsgruppens storlek. Trots den korta tiden skapar du en känsla av både rutin och sammanhållning trots att ni arbetar på distans. Det är också ett bra tillfälle att erbjuda digitala kurser av olika slag som med fördel kan göras hemifrån. Små korta mikrokurser som inte upptar hela dagen men som ser till att lärandet fortsätter. Är du nyfiken på hur en sådan mikrokurs kan se ut? Ladda gärna ned SkillEd-app och testa några av våra gratiskurser. De tar ungefär 10 minuter att genomföra och vi skräddarsyr dessa utifrån kundernas behov.

Ta hand om er och lycka till med “hemmakontoret”

Gänget på SkillEd

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.