Är du ensam i ditt ledarskap?

Jag har varit ledare på olika sätt under många år. Det är en spännande resa varje dag. Men ofta känner man sig rätt ensam i sitt ledarskap. Du har mycket ansvar och ska engagera och inspirera andra och samtidigt ta beslut om alla möjliga frågor. Du ska vara inlyssnande och resultatorienterad, men också lyhörd och driven.

Det är väldigt roligt och enormt utvecklande att arbeta med andra i team och lära sig mer om sitt eget ledarskap och andras engagemang. Att nå mål tillsammans kan vara något av det mer tillfredsställande i ens arbete. Men som sagt, oftast är man rätt ensam. Alla behöver vi något ställe där man kan släppa på trycket, bolla med andra om ledarskapets dilemman eller bara ventilera olika utmaningar. Man behöver pepp och förståelse från andra som känner igen sig i det man talar om.

För mig har det varit viktigt att försöka skapa mig det nätverket och de ventilerna. Det kan handla om olika saker. Dels behöver man balans själv och delar i sitt liv där man kan koppla av med helt annat än allt det som snurrar i ens huvud kring jobb. För min del är det måleriet och skapandet. Det är så otroligt avkopplande att använda andra delar av hjärnan och att efter en dag full av diskussioner, möten och texter att läsa ställa sig i ateljén framför staffliet och bara låta färg flöda utan en plan och riktning. Bara gå på känsla och impulser. Då kopplar jag bort allt annat och är bara i nuet. På något konstigt sätt bearbetar väl hjärnan ändå dilemman för efter tex en helg med målande så brukar jag kunna komma på lösningar på problem jag grunnat på och få fler idéer på verksamhetsutveckling.

Ett annat viktigt sätt är att se till att ha andra människor att diskutera och ventilera med. Andra som också har erfarenhet av ledarskap. Det kan ske på olika sätt. Du kan skaffa dig nätverk på egen hand och se till att träffas ofta och samtala. Några som är helt utanför den egna organisationen. Du kan vara med i ett professionellt chefsnätverk som det finns många av. Jag är själv med i ett sådant. Där kan du träffa chefer från helt andra branscher och organisationer. Du kommer att lära dig nya saker, men också inse att oavsett bransch, har ni mycket gemensamt. Varje gång jag ska på ett chefsnätverksmöte känner jag smått panik och tänker att detta hinner jag inte, jag får ställa in. Inte kan jag lägga tid på något bara för min egen skull. Och varje gång jag åker därifrån känner jag mig fylld av energi, nya tankar och inspiration.

Ett ytterligare sätt att skapa nätverk är att delta i en utbildning med ledarskapsprogram. Då kan du både möta andra ledare och med duktiga kursledare ta dig igenom ett upplägg där du får både kunskaper och nya insikter. Genom att alla delar med sig, så kan du förstå andras upplevelser och då är det lättare att lägga dilemman utanför sig själv och vara logisk istället för känslosam. Genom att diskutera och följa upp olika situationer och tankar i en trygg grupp och få stöd och feedback i hela processen, så stärks du i ditt eget ledarskap.

Du kan också vara med i ett mentorsprogram eller på egen hand skaffa en mentor. En person du kan bygga förtroende med och bolla olika tankar. Du kan så klart också vara mentor själv vilket också ger massor! En ytterligare väg att gå kan vara att skaffa en coach och boka ett antal samtal. Då kan du med en professionell coach diskutera olika teman och utvecklas själv som ledare.

Att vara med i något slags nätverk där du kan vara i ett sammanhang med andra ledare ger så mycket. Det ger förståelse för andras upplevelser och lär dig se saker ur nya perspektiv. Bara att ibland få berätta högt för någon om det du grunnar på, få öppna frågor och höra sina egna resonemang kan leda fram till ett för dig riktigt beslut.

Oavsett vad du gör, se till att göra något! Se till att göra sådant som får dig att helt koppla av. Se till att ha ett nätverk eller person att dela tankar med och utveckla ditt ledarskap med. Som gör att du FÅR energi själv och inspiration till att lyckas än bättre i din vardag.

Om du är intresserad av ledarskapsprogram så är du varmt välkommen att titta närmare på nästa vi startar på SkillEd nu i vår. Välkommen att anmäla dig och utveckla ditt ledarskap tillsammans med andra!

Mikaela Valtersson

Vice VD Kunskapsskolan


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.