Bli effektivare, minska din stress och ha kul på jobbet

Nytt år, uppdaterad verksamhetsplan och höga ambitioner! Så kan det se ut för många av oss, samtidigt som det som är självklart och rimligt i januari, känns som stressigt och omöjligt i februari. Eller hur är det för dig så här i slutet av månaden? Blir att-göra-listan bara längre och längre? Försvinner tiden för dig? Blir du ofta avbruten av kollegor? Är du stressad? Nu kan dock vän av ordning hävda att viss stress är av godo. Det är sant. Anders Hansen, läkare, psykolog och författare, menar att hjärnan är fantastisk på att lösa problem och hantera andra människors beteenden. Men vad händer när stressen blir för omfattande eller långvarig? Många frågor och kanske blir du stressad bara av att tänka på detta.

Lugn. För det första är du inte ensam och för det andra går det att bli effektivare, minska stressen och med det ha betydligt roligare på jobbet. Det finns konkreta metoder och redskap för att hantera både tidstjuvar och kollegor som du upplever som besvärliga. Med digitala och analoga metoder, vad som passar dig bäst, kan du utveckla din förmåga att prioritera, organisera och planera ditt arbete. Det går alldeles utmärkt att med ökad självkännedom förstå och hantera besvärliga beteenden hos kollegor och med det skapa en positiv arbetsmiljö.

Ett första steg för att faktiskt bli mer fokuserad på jobbet och samtidigt må bättre är att fundera över om du gör ditt jobb? Eller gör du även andras? Av godhet, slentrian eller för att du är orolig för att det inte blir ordentligt gjort? Orsakerna kan variera, men det är inte helt ovanligt att vi tenderar att göra just andras jobb. Visst ska vi hjälpa varandra. Inte minst när det är kritiskt inför en leverans eller om någon är sjuk, men när de blir en del av dina arbetsuppgifter på obegränsad framtid bör varningsklockorna ringa. Det som till en början inte väcker förargelse och kanske tvärtom känns självklart (gäller framför allt de av oss som har kontrollbehov. Tro mig, vi är många.) kan med tiden vara det som gör att arbetsbördan upplevs som orimlig. Sätt därför av en liten stund för reflektion - gör du endast dina arbetsuppgifter? Om inte, lyft detta med din chef så att din kompetens kan användas på rätt sätt. Märk väl att det är ointressant att leta syndabockar och förstå varför du har tagit över andras arbetsuppgifter. Ibland får vi inga svar. Fokus är istället att skapa en rimlig arbetssituation där du känner mindre stress och mer arbetsglädje.

Är du nyfiken på fler sätt? Jag vill gärna berätta vidare. Det kan ske under en utbildning och du som bor i Stockholm kan redan idag anmäla dig här. Om det passar dig bättre, mejla mig så kan jag berätta hur exakt du och ditt företag kan skapa en kultur med effektivitet och hur du med dina kollegor motverkar negativ stress. För vem vill inte få mer gjort och dessutom ha kul när man gör det?

Katja Wennerfors

Utbildningsledare

katja.wennerfors@kunskapsskolan.se

 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.