Att frivilligt eller ofrivilligt stå inför en grupp och tala kan skapa blandade känslor. Vissa personer verkar trivas i rampljuset medan andra upplever obehag, och kanske till och med en rädsla, för att hamna mitt i blickfånget.
Anders Hansen har i sin tv serie “Din hjärna” kopplat detta obehag till stress. Enligt Hansen skapar vi mentala bilder av en situation som vi inte kan kontrollera och det är just den känslan av att hamna in en okontrollerbar situation, som skapar ett stresspåslag i kroppen. Kroppen är dessutom oförmögen att värdera om det rör sig om ett verkligt hot eller bara en inbillning, stresspåslaget sker på samma sätt i kroppen trots att det kanske inte rör sig om ett “verkligt hot”. Så när du står där minuterna innan du ska tala inför en grupp så är det helt normalt att känna stress. I mitt jobb som lärare har jag blivit van vid att stå inför grupper och tala, vilket på sikt har skapat en erfarenhet och trygghet. Denna erfarenhet och trygghet har i sin tur bidragit till att jag känner kontroll. Men skulle vi leka med tanken att jag skulle stå inför en fullsatt sportarena och tala så hade mitt stresspåslag med största sannolikhet kopplats på. I och med att det är en ny situation och kontext så saknar jag känslan av kontroll och stressen är ett faktum. Så när du ska tala inför en grupp eller utsätta dig för en situation där avsaknaden av kontroll infinner sig och stressen träder in, så finns det några saker att tänka på för att ändå lyckas fånga gruppen.
Det gäller att du har en extra tydlig planering av de första 15 minuterna. När stressen inträder tappar du lättare tråden och riskerar att uppfattas som rörig och osammanhängande i din framtoning. Avsätt gärna lite extra tid för att verkligen läsa på och öva in vad du ska säga under de första 15 minuterna. Andra viktiga delar att tänka på för att fånga gruppen eller publiken handlar om att ha ett öppet kroppsspråk: Sträck på dig, dra tillbaka axlarna och plantera dina fötter stadigt med tårna vända mot publiken. Med fötternas riktning visar du att du vill stanna i situationen och inte fly ut genom dörren. Använd rösten och tala tydligt med ett lite lägre tempo än vanligt, vilket kan vara svårt när vi är stressade eftersom tempot riskerar att öka.
Håll i den röda tråden med en tydlig presentation av dig själv och ange syftet med varför just du står där. Utmaningen här är att ha den tydliga agendan i ryggraden men ändå skapa en tonalitet av att tala rakt, naturligt och avslappnat. Min erfarenhet är att om det låter för inövat och repeterat riskerar publiken att tappa intresset, för det handlar just om att fånga ett intresse under de första 15 minuterna och du får bara en chans att skapa ett första intryck. Så var inte rädd för att stå framför spegeln hemma och öva in de första 15 minuterna lite extra noga, eller varför inte använda mobilen och spela in dig själv för att sen kunna lyssna på just röstens tempo och din egen tonalitet. Gör därefter en liten kort reflektion, hur väl lyckades du fånga intresset? Vad behöver du fortsätta med eller kanske utveckla för att bemästra just detta första intryck?
Patrik Olsson
Utbildningsledare på SkillEd
Läs mer om SkillEds utbildningar här
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.