De brukar väl kallas för oxveckorna. De där veckorna mellan jul och påsk utan några extra lediga dagar. När julklapparna glömts bort och vårens frihet känns avlägsen. Projekten hopar sig och allt ska hinnas med på den här sidan halvåret. Ekonomin är dessutom skral och den ljusa tiden på dagen är alltför kort.
Det är ju inte tiden mellan jul och nyår som spelar någon roll för måluppfyllnad utan tiden mellan nyår och jul. Så låter ofta skämtet när man ätit för mycket av det goda under julledigheten vilket kan leda till hårda nyårslöften som rör kost och träning, till exempel. Detsamma gäller övrig målsättning. Det är ju de här oxveckorna som kommer att göra skillnad på om sommarsemestern känns välkommen eller som ett stressmoment om inget jobbprojekt är färdigt.
Inte blir det lättare när vabruari härjat. Om du inte haft sjuka barn hemma själv så har kanske kollegan haft det, vilket lett till högre arbetsbelastning på jobbet. Eller så har du varit sjuk själv. Kort sagt, januari till mars är kanske inte favorittiden för många i Sverige.
Det är nu det är viktigt att hålla fast vid sitt driv. Komma ihåg vad man lovade sig själv under fyrverkerierna på nyårsnatten eller under medarbetarsamtalet i september. Vad jag skulle göra och åstadkomma för att uppnå något speciellt. Förhoppningsvis satte du ett mål som är mätbart och kanske har du hittills strävat på hårt däråt men nu kom svackan. För att hitta ditt fokus igen och komma ihåg ditt ”varför", det vill säga varför du ens går till jobbet, vill vi på SkillEd ge dig något att reflektera över.
Hitta dina drivkrafter. Kanske har du redan hittat dem men har du reflekterat över dem? Har du tänkt på vilka behov hos dig som ditt arbete tillgodoser? Behovet av att ”göra rätt för sig”, att vara omtyckt, att förändra världen, att tjäna mycket pengar, att få ägna dig åt ditt intresse, att göra skillnad för någon, att få vara i ett socialt sammanhang, att få utmanas och utmana? Eller något helt annat. Det vill säga- hitta ditt ”varför”. Du kan hitta ditt ”varför” även genom att fundera över när det känns riktigt bra på jobbet, vad är det du åstadkommit då? Där kanske du har ditt svar. Och när du har det- fundera över hur du kan få det igen och igen. Hur kan du skräddarsy din vardag och dina arbetsuppgifter så att du kan nå den känslan oftare? Vilka möjligheter och hinder ser du? Om du har ditt ”varför” klart för dig kommer det vara lättare att hitta energin under de tyngre perioderna.
För att ta detta längre kan du ställa dig frågan var du vill vara när du är 80 år och ser tillbaka på ditt arbetsliv. Vad kommer få dig att säga att ”jag hade ett gott liv”. Vad vill du ha uppnått och åstadkommit, för dig själv och för andra? Vilken känsla vill du ha i kroppen? Om du kunde göra allt utan att misslyckas, vad skulle du göra då? Om du inte hittat ditt ”varför” innan så borde du göra det nu.
Kanske kommer du fram till att det du gör idag inte tillfredsställer dina behov, du kommer inte ha den känslan du vill ha när du är 80 år om du inte gör förändringar. Då är det hög tid att ta tag i dem. Och det är ett annat ämne! För andra, kom ihåg ditt ”varför” och ta tag i dagen. Snart är våren här!
Kristin Arnberg
Partner Director
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.