Jag har besökt Indien tre gånger och jag har träffat indier i Sverige och såklart utomlands, många gånger. Denna mening upprepas ofta. Det är klart- i ett land, förlåt en kontinent, med ca 1,4 miljarder människor är det svårt att samlas under en flagg. Men det har man trots allt gjort. Det finns dock mycket annat som är annorlunda mellan stater: språk, kultur, normer, klimat, styrelseskick och ekonomi. Ska man göra affärer i Indien är det inte bara att skala upp sin idé. Nya kontakter och nytt regelverk krävs för de olika staterna. Staterna har rykte om sig att vara olika positivt inställda till start-ups och där det är gynnsamt klimat, där startar såklart fler företag.
Indiens eget Silicon Valley, Bangalore, är ett sådant. Svenska företag etablerar sig där och företag flyttar sina kontor från Delhi till Bangalore. Efter att ha besökt TechSparks, en av de största plattformarna för startups inom teknik i just Bangalore, ser jag en enorm tillväxt. Det finns inget intresse av att ta trappan steg för steg eller att följa innovationerna från väst. Istället hittar man en annan trappa där man kan ta högre kliv, eller helt enkelt en hiss. Som Anna Kinberg Batra, ledare i delegationen jag deltog i för Sweden-India Business Council, skrev i DI Krönika den 15/10, ”…det allra mest tänkvärda är inte vad de indiska entreprenörerna gör, utan hur de gör det”. Ett land som Indien med sin enorma population har mycket att vinna på att förbättra vardagen. Med timslånga köer och otydliga öppettider inom bankväsende skapas ännu större behov av utökade swish-funktioner än för oss i Sverige. Att ha egen bil i de galna köerna i trafiken är inte av intresse. Indierna strävar inte efter att få det vi tidigare haft utan vill ha det nya, på sitt sätt. IKEA i Hyderabad serverar inte varmkorv utan samosas, och billigare samosas än på marknaden.
När man rör sig mellan högteknologiska, euforiska, urbana vetenskapscenter med välansade parker och Starbuckskaffe i Bangalore och Indiens (kanske världens), största slumområde Dharavi, i Mumbai, kan kontrasterna inte bli större. Känslorna rör sig i ytterligheter mellan eufori och hopplöshet. En känsla är dock genomgående, här vill man som företag vara med och göra skillnad. Här kan man utföra något viktigt, på riktigt.
Och det gör t. ex. Kunskapsskolan med sina skolor i landet, och det gör vi på SkillEd som arbetar med att möjliggöra för indiska IT-experter att komma till Sverige och arbeta några år. Med mer kunskap och erfarenheter i bagaget kanske man sedan vill återvända och fortsätta bygga upp hemlandet. Med hjälp av partners möjliggör SkillEd detta och förser dessutom IT-experterna med kunskap om kultur och normer. För det blir kulturkrockar när man ska arbeta på en västerländsk arbetsplats, kanske med en svensk typ av ledarskap, det vittnar alla om. Att man kan göra något åt det, utbilda och upplysa om likheter och skillnader, det har dock inte alla koll på. Liksom kontinenten Indien, strävar SkillEd också efter att göra saker på nya sätt. Att våga arbeta på djupet med kultur och normer är ett sådant!
Kristin Arnberg
Partner Director
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.