Få energi på arbetet!

Om du fick välja fritt så kanske du skulle ta med dig din yogamatta till jobbet, din favoritfåtölj eller din bästa vän för att skapa motivation och energi? Detta är inte alltid möjligt, men det finns andra metoder för att lyckas.

Vi är mitt i den vackra månaden oktober, med otroliga höstfärger och klar luft. Snart går vi in i mörka november, med lång tid kvar till jul. Då gäller det att inte tappa lusten och energin.

Många löser sin energilöshet genom att dricka många koppar kaffe på jobbet, äta bullar och tårta till fikat för att få upp sockernivån eller smygätande av godis från en stor godispåse bredvid skrivbordet på eftermiddagarna.

Mina bästa råd för att fylla på energi är:

  1. För att känna mig motiverad och fylld av energi brukar jag tycka att variation är en nyckel. En variation av arbetsuppgifter, under olika delar av dagen, får bort stämpeln av tristess och skapar motivation. Passa på att prata med nya personer på kontoret, har du tur så kan du få höra något nytt och spännande!
  2. Jag har en samling med färgade pennor, för att teckna ner olika typer av ”mindmaps”, istället för en ”to-do-list” i text och svartvitt, som är en motivationsdödare för en kreativ person som jag själv.
  3. Hitta en rolig person att sitta i närheten av, som du vet att du får positiv energi ifrån, eller som du kan skapa positiv energi tillsammans med. Jag har hittat min favoritperson i vårt kontorslandskap med skiftande placering. Han är alltid spännande att prata med och lyssna på, för han säger alltid oväntade och kluriga saker med mycket humor.
  4. SKRATTA! Skratta gärna så mycket som möjligt under dagen. Har du inget konkret att skratta åt, titta på roliga klipp på Youtube!
  5. Rör dig så mycket som möjligt! Ta promenader ute på lunchen, eller varför inte en löprunda? Jag arbetar själv nära Hammarbybacken och funderar helt seriöst på en slalomrepa på lunchen i vinter. Hur inspirerande skulle inte det vara?! Gå promenader inne på kontoret och använd det höj- och sänkbara skrivbordet. Välj att göra utskrifterna på kopiatorn som står längst bort i lokalen!
  6. MUSIK!! Lyssna på din favoritmusik som du vet att du alltid får ett leende på läpparna av. Om du vågar, kan du ju också dansa lite till din musik i lurarna?!
  7. Mikropauser där du gör annat, tar en nypa luft eller ringer en kompis. Titta på dina favoritbilder från semestern i somras.
  8. Fira dina/era framgångar som uppnåtts och sätt nya mätbara mål och delmål. Det finns alltid en ny framgång att se fram emot på så sätt. Affirmera känslan när allt som du vill slår in och skriv ner vad som händer och hur det ser ut, låter, luktar och känns när det händer.
  9. Ät en bra och nyttig lunch och kalasa på fräscha frukter och bär till mellanmål på eftermiddagen. Nötter är också bra och nyttig energi! Det finns många toppengoda sorter, pinjenötter är mina egna favoriter. Fröer är en annan variant: pumpa- och sesamfrön kan vara riktigt goda att knapra på och är också väldigt nyttiga.
  10. Skapa en positiv feedback kultur i ditt team. När någon av er känner sig missmodig, så be att alla tar en positiv feedback runda. Alla säger då någonting positivt om varandra, som ni lagt märke till den senaste tiden.

Inspirerande att höra är att ett statligt företag, som en del av sitt värdegrundsarbete, har lagt in en ny uppgift i allas dagliga sysslor. Nämligen att kollegorna ger varandra positiv, specifik feedback från en särskild situation varje dag. Kanske något för fler företag att ta efter?

Anna Nilsdotter

Personalutbildare

Läs mer om SkillEds utbildningar här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.