5 steg till att bli din egen ledare

Jag ska klara det! Jag ska klara det!!

Det är söndag eftermiddag och efter cirka 5 kilometers löpning runt en sjö övergår vägen i en backe som kräver sin motionär. Den går i folkmun under benämningen Mördarbacken och tro mig, den gör skäl för sitt namn. Efter några hundra meters uppförsbacke… du vet en sån där som är lååång och seg, övergår den i en ny fas med 12 % lutning, vilket en vägskylt informerar om. I dryga 400 meter ska alltså en redan mör kropp röra sig, vad som känns som rakt uppåt, varpå dagsformen raskt får bekänna färg. Men jag ska klara det och kommer där och då att tänka på likheterna mellan detta och ett tufft projekt på jobbet. En utmanande situation där du kanske tvivlar på din förmåga, men genom att ta kommandot över dig själv och ditt läge kan du lyckas. Du kan bli din egen ledare, och här följer fem steg dit.

1. Hitta dina drivkrafter

Varför ska jag ens springa upp för backen? Varför springer jag överhuvudtaget när det finns andra aktiviteter? Vad är det som driver mig? Att hitta sina drivkrafter är inte ett måste, men det underlättar betydligt då det med dem följer motivation. Så fundera på vad det är som driver dig i arbetslivet. Du kan till exempel svara på frågor som

 • Vad i arbetet ger dig energi?
 • Vad inspirerar dig?
 • Vad får dig att göra det där lilla extra?
 • Tänk tillbaka på ett sammanhang där du trivdes riktigt bra; vad var det som gjorde att du trivdes?
 • Vad vill du helst få för feedback av din chef?

De svar du formulerar gör att du kan ringa in det som driver dig. När du vet det, kan du vara ärligare mot dig själv och utgå från den motivationen när du gör en utmanande arbetsuppgift. Att vara medveten om sina drivkrafter är att sätta sig själv i förarsätet och veta varför du gör det.

2. Sätt smarta mål

Nästa steg för att ta sig upp för backen eller nå framgångsrika resultat i ett projekt är, som vi redan vet, att sätta mål och delmål. Som din egen ledare i förarsätet är det viktigt att veta vart du ska. Det kan göras på många vis och ett är SMART(a) mål dvs mål som är specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidssatta. För egen del är SkillEds gratis app en stor hjälp, då jag alltid har den i mobilen och kan följa upp målarbetet kontinuerligt. För dig som är osäker på hur smarta mål sätts, så finns en förklarande microkurs i appen. Jag formulerar dessutom gärna utmanande mål. Det ökar mitt driv och ger lust. Som i Mördarbacken till exempel. Varför ska jag envisas med att springa upp för den? Jag skulle ju kunna vända på rundan och med lätthet springa nerför? Eller bara lägga om sträckan helt och undvika den? Nej, när jag väl har kommit upp är känslan av tillfredsställelse enorm. Jag fixade mitt utmanande mål!

3. Var flexibel - tänk agilt

När backen övergår i rejäl stigning börjar mitt tänk kring delmål och backen delas upp i sektioner som jag ska ta mig uppför steg för steg. På samma vis delar jag in ett projekt i olika delmål. Samtidigt händer saker längs med vägen som vi inte alltid kan förutse och planera för; försening i leverans från en annan avdelning, kundens behov ändras, någon blir sjukskriven. Viktigt är då att anpassa sig till förändringen och vara flexibel. Att arbeta agilt. Mitt i backen kanske jag måste skapa ett nytt delmål eller skapa en målbild av hur jag springer högt och lätt för att undvika tanken på att ge upp.

4. Styr upp din inre röst och byt tillstånd

Den person vi pratar mest med om dagarna är troligen oss själva. Det är den så kallade inre rösten som kan vara allt ifrån uppmuntrande och bekräftande till granskande, kritisk och dömande. Beroende på en mängd faktorer är din röst som den är och för egen del, mitt i branten, tenderar min att antingen säga

“Nej men varför gör jag det här? Det är bara skog runt om och ingen som ser om jag faktiskt nu stannar och pustar en stund för att sedan bara långsamt gå upp!?”

Eller säger den “Bara till den lilla tuvan där 7 meter framåt…”

Det kan låta flåshurtigt, men du har alltid ett val vad du med din inre röst säger. Till exempel är det skillnad på att säga “Jag måste skriva rapporten” och “Jag vill skriva rapporten”. Ordet måste skapar ett tvång och kan inte undvikas och du blir ett offer. Ordet vill gör dig istället till den som driver och tar ansvar. Genom att styra upp din inre röst stärker du ditt eget ledarskap. Därmed byter du tillstånd och utstrålar mer positivitet.

Låter detta som humbug? Gör då gärna ett test. Imorgon när du vaknar, kan du pröva att säga “Idag måste jag gå till jobbet! Där måste jag bli klar med den där arbetsuppgiften som hänger över mig!”

Hur kändes det? Vad hände med din energinivå? Hoppar du av glädje ur sängen?

Pröva sedan att säga “Idag vill jag gå till jobbet och jag ser fram mot att göra klart arbetsuppgiften!”

Hur känns det nu i kroppen? Är det någon skillnad mot att säga meningen innan? För egen del känner jag att det är jag som styr och att det är ett positivt val jag gör - att åka till arbetet och göra mitt jobb. Vid den första meningen, föds en vilja att ligga kvar i sängen.

Det går att byta tillstånd och därmed bli den som agerar och leder sig själv. Då du dessutom är dina kollegors arbetsmiljö, finns det goda möjligheter att bidra till att en härlig stämning skapas på kontoret.

5. Fira, fira, fira

Äntligen uppe på toppen med Mördarbacken bakom mig, kommer det härliga adrenalinpåslaget. Hjärnan frigör dopamin som medför eufori och välbefinnande. Utan att tänka efter, sträcker jag armarna upp i luften och utropar Ja - jag lyckades! Med stärkt självkänsla springer jag de sista 500 meterna och orkar till och med le mot de grannar som jag passerar. Samma känsla kan infinna sig när den omfattande arbetsuppgiften är genomförd med ett lyckat resultat. Eller när projektet som ingen trodde på blev en framgång. Dessvärre är vi i det läget sämre på att fira. Istället är fokus på nästa arbetsuppgift eller projekt, trots att vi vet hur viktigt det är att fira.

Ett femte steg till att bli sin egen ledare är därför att fira varje delmål. Boosta dig själv och givetvis andra. Även om det var ett litet delmål, så är det viktigt att “sätta in på pluskontot” för att använda coachen Kjell Enhagers formulering. Då har du mer att ta ut från kontot när du möter hinder och motstånd. Att fira behöver inte nödvändigtvis vara materiellt. Mer bestående är istället en aktivitet som stärker relationer till andra eller till dig själv. Det kan till exempel vara

 • en långlunch med hela teamet
 • att laga mat tillsammans hos en kollega
 • en danslektion för alla som är med i projektet
 • en lektion om svampar med en svampkännare som kommer till kontoret
 • en långsam promenad i skogen med en kär vän
 • ett besök på en konstutställning
 • spela biljard eller bowling

Listan kan göras lång. Det viktiga är att du är tydlig med att detta är ett firande.

Så med fem steg kan du bli din egen ledare och på så vis få mer energi och ökad arbetsglädje. Det blir helt enkelt roligare på jobbet! Och på löprundan!

Lycka till!

Katja Wennerfors

Utbildningsledare

Läs mer om SkillEds utbildningar här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.