Med stor kärlek till ingenjörsyrket

Wiam kom till Sverige från Irak redan 2006. Med en utbildning till ingenjör inom byggnadsteknik i bagaget såg hon fram emot att starta sitt nya liv i Sverige. Efter att ha varit föräldraledig en period började hon söka jobb. Det visade sig vara svårt.

 ”Det var jättesvårt att få jobb. Mitt namn kanske påverkade för det var nästan aldrig någon som kontaktade mig efter att jag skickat in ansökan. Jag kom aldrig vidare i processen. Då bestämde jag mig för att jag måste utbilda mig vidare så att jag lättare kan få jobb. Jag kom in och började internationellt ekonomiprogram på universitetet och tog examen 2016.”

Wiam hade trots ny utbildning en längtan att återvända till arbetet som ingenjör och när hon såg information på LinkedIn om Nystart kontaktade hon sin arbetsförmedling och sökte till utbildningen.

”Jag älskar ingenjörsrollen för att man kan jobba inom så många olika områden med många olika uppgifter.”

”Den här utbildningen har varit mycket bra. I teorin jobbar vi med flera olika områden som t. ex. politik och historia. Det ger oss möjlighet att kunna delta i diskussioner och samtal med andra, följa med bättre i nyheterna och förstå den svenska kulturen bättre.”

”Under praktiken har jag arbetat både som arbetsledare och med ekonomi, så jag har fått nytta av båda mina utbildningar. Nu känns det som jag har många möjligheter inom byggbranschen med min kombination av utbildningar.”

”En annan positiv sak med arbetsplatsen jag praktiserat på är att det är många kvinnor. I Irak är kvinnor en minoritet både på Ingenjörsutbildningen och ute på byggplatser. Det var lite jobbigt att oftast vara ensam kvinna. Här ser man kvinnor inom alla möjliga områden. Allt från kranförare till chefer.”

När vi avslutar vårt samtal med önskningar om framtiden kommer Wiams svar snabbt och självklart:

”Vad jag önskar mig av framtiden? - Att bli chef!”

Wiam som nu gått klart NCC Nystart fick anställning som arbetsledare hos NCC efter utbildningen.

Läs mer om Nystart här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.