En dröm om att bli en del av samhället, betala skatt och leva som en svensk

Khalil är en av deltagarna som just nu går SkillEd/NCC:s utbildning för utrikesfödda ingenjörer i Stockholm. Khalil är utbildad civilingenjör och kommer ursprungligen från Syrien. Som så många andra tvingades han fly sitt hemland på grund av krig och flyttade till Algeriet där han under 2 års tid arbetade på ett telekomföretag. Till Sverige kom Khalil 2015, han har en syster och en bror här sedan tidigare.

”När jag kom hit var det jättesvårt. Jag bodde på en flyktingförläggning i skogen i ett år och gjorde ingenting. Jag träffade inga svenskar. Det var jättetufft. Det är inte Sverige man upplever där. Det är inte livet. Det är som ett fängelse men du bestämmer själv att du ska stanna i fängelset. Jag valde att stanna för jag hade ingenting annat.”

2017 fick Khalil uppehållstillstånd och flyttade till Stockholm och började läsa svenska på SFI. Att lära sig svenska var svårt. Det fanns inte många svenska kompisar att praktisera språket med och Khalil vågade inte prata så mycket eftersom han tyckte att han hade så mycket brytning.

”Jag upplevde verkligen en kulturkrock. Svenskar är öppna människor, men kanske inte direkt från allra första gången man träffas. Det tar lite tid. Första tiden i Stockholm var jag helt ensam. Jag har en bror och en syster i Sverige, men ingen av dem bor i Stockholm så jag hade ingen att umgås med.”

Khalil var fast besluten att både lära sig språket bättre och att försöka fortsätta sitt yrke som ingenjör i Sverige. Så här beskriver han sin känsla när han såg en annons för SkillEd/NCC:s utbildning Nystart:

”Jag tänkte att det här är min chans, jag måste ta den. Det var en känsla i magen när jag såg annonsen. Så jag ansökte och fick komma på intervju. Det var många ingenjörer där och jag tänkte att jag inte skulle ha en chans. Men sedan fick jag kallelse till en individuell intervju och efter den besked om att jag fått en plats! Då tänkte jag bara – nu kör vi!”

Utbildningen som varvas med SkillEds teoriblock och praktikblock hos NCC uppskattas verkligen av Khalil.

”Vi har jätteduktiga lärare och lär oss språket jättebra. Mitt språk var helt annorlunda efter bara några månader in i utbildningen. Det är intensivt och vi pratar svenska hela tiden, inte bara ett par timmar om dagen. Jag lärde mig mer här på 2 månader än på 8 månaders SFI.

Kombinationen av teori och praktik fungerar väldigt bra. Teorin förbereder dig för praktiken och arbetsmarknaden i Sverige. Du lär dig om svensk kultur och hur arbetslivet här fungerar. Det vet man ju inte från början. På praktiken kommer du ut och får ta del av svenska arbetslivet. Du lär dig byggspråk och utvecklas jättemycket i språket eftersom du använder det hela dagarna i ett arbetssammanhang. I slutet av första praktikperioden kände jag att jag hade utvecklats väldigt mycket och jag är jättestolt över mig själv. Alla som jobbar här, både i teoriblocken och praktiken hjälper verkligen mig. De tittar på mina individuella behov och ser hur de kan hjälpa mig vidare.”

Vi avslutar samtalet med drömmar om framtiden

”Min dröm är att jag får jobb och kan fortsätta mitt nya liv. Om jag jobbar så får jag lön och kan bli en del av samhället. Betala skatt och leva som en svensk. Inte bara sitta på etablering och vänta, utan komma ut i samhället. Den här utbildningen känns som en bra start för det.”

Läs mer om utbildningen Nystart här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.