Nyårslöftet som kommer hända på riktigt!

Vem har inte tänkt på allt man ska ta tag i under det nya året så här i början av ett år. Det finns liksom ingen hejd på planerna. Gymkort inhandlas, ny diet planeras, nya resor, nya språk som ska läras och äntligen ska du rensa det där garaget. Det kommer att bli ett härligt år!

Jag är verkligen inte den som vill hejda drömmar. Drömmar behövs för att komma framåt, få idéer och alltid spänna bågen lite längre. Drömmar behövs för ditt eget välbefinnande. Inte alldeles nödvändigt att de alla slår in. Själva drömmandet och planerandet är en viktig del av det hela.

Men ibland kan det faktiskt vara tillfredsställande att sätta ett eller ett par mål som du kan uppnå, som bockas av och liksom händer på riktigt. Inte bara under entusiastiska januari. Fortsätt med drömmar som kanske inte alla nås, men välj ut en eller två av dessa och försök få dem till mål du faktiskt kommer klara att uppnå.

För att göra det behöver du sätta Smarta mål. För det första behöver målet vara specifikt, det ska tydligt framgå vad du ska uppnå. Undvik luddiga formuleringar som att världen ska bli bättre. Målet ska också vara mätbart. Redan då du sätter målet ska du fundera över hur det ska mätas. Tänk skillnaden mellan att sätta ett mål som ”jag ska må bättre” och ett mål som ”jag ska gå på teater en gång i månaden för att må bra”. Att mäta om man mår bättre kan vara knepigt. Särskilt som det ett år senare kan vara svårt att ens minnas hur man faktiskt mådde den där nyårsdagen. Målet ska vidare vara accepterat av de som involveras i det. Det kan ju vara bara du själv, men om du tex sätter ett mål om att äta familjemiddag varje söndag behöver du kanske försäkra dig om att alla i familjen är med på samma mål. Målet ska vara realistiskt. Det ska vara möjligt att uppnå. Detta kan ju vara en knepig sak att bedöma. Att åka till månen får väl anses rätt orealistiskt, men hur realistiskt är det att visa mer uppskattning till kollegor på jobbet? Tänk till om det är ett mål möjligt att uppnå för dig. Tänk på att sätta realistiskt mål, men ändå utmanande. Det är bra att lockas tänja dina gränser lite och utvecklas. Målet ska vara tidsbundet. Det ska finnas ett slut där du kan utvärdera hur det gick att uppnå målet.

Tänk på att du har fler arenor. Det kan vara bra att sätta något mål som handlar om ditt professionella jag, din yrkesroll och arbetssituation och ett som rör ditt privata jag. Kanske kan du dela upp det senare i ett som rör vänner/familj och ett mål som bara är eget för att just DU ska få energi och mer inspiration eller återhämtning. Tänk på att inte alla mål måste vara för hela året.

Så om jag följer mitt exempel och sätter tre smarta mål för min egen del så kanske de skulle kunna landa i:

  1. På mitt arbete på SkillEd där vi genomför kurser/kompetensutveckling för företag och organisationer ska jag ge mer konstruktiv feedback till mina medarbetare. Jag ska minst en gång per dag ge feedback till en medarbetare/kollega. Detta ska ske fram till mars för att sedan utvärderas om det är lagom omfattning och hur det kändes.
  2. Jag ska ta initiativ till att träffa fler vänner under året. Jag ska ta kontakt med och föreslå lunch/fika/middag för minst en vän i månaden under året fram till december.
  3. Jag ska måla mer. Jag behöver egentid och ska varje vecka ägna minst tre timmar åt skapande fram till juli. Det kan vara i form av akrylmålning eller akvarell eller eventuellt skapande i papper. Varje veckas skapande dokumenteras/kommenteras i min artjournal.

Vad blir dina mål?

Mikaela Valtersson

Vice VD Kunskapsskolan

Läs mer om SkillEds verksamhet här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.