Från Eritrea, via Italien till Rimbo i Norrtälje. Nu är Samuel redo att fortsätta sitt liv i Sverige

Samuel, som är utbildad lantmätare och civilingenjör har fått vänta länge på det svenska uppehållstillstånd han nu har fått. Det har varit tufft, de tre barnen och hans fru är kvar i Eritrea. De kan inte lämna landet.

”Jag har varit i Sverige i nästan fyra år. Jag har inte träffat min familj sedan jag kom hit. Vi försöker prata i telefon och via Skype regelbundet. Jag försöker hålla mig sysselsatt så att jag inte längtar för mycket.”

Sysselsatt är verkligen ett ord som passar in på Samuel. Förutom att han gått klart Skilled och NCC:s utbildning för ingenjörer på heltid har han parallellt jobbat för kommunen i Norrtälje med ensamkommande flyktingbarn.

”Jag har jobbat heltid för kommunen och gått heltid i skolan. Det har varit lite svårt att få ihop ibland, men om man har viljan så går det. Jag jobbade 2 nätter i veckan och 2 dagar på helgen. På dagarna gick jag i skolan här hos SkillEd. När vi haft praktikperioder hos NCC tar jag semester från kommunen för att kunna delta.”

Samuel har trivts med sitt jobb på kommunen, men med 10 års erfarenhet som ingenjör ville han använda sina kunskaper här i sitt nya land. Utbildningen har hjälpt honom med bland annat skillnader i språk, juridik och kultur. Att teori blandas med praktik tycker Samuel är bra.

”Språket har varit det största hindret för mig. Med utbildningen och praktiken känner jag att jag har utvecklats mycket och har bättre självförtroende gällande språket. Förut vågade jag inte prata svenska med någon, men nu pratar jag bara svenska.”

Gällande kulturen på arbetsplatser har Samuel upptäckt att det skiljer en del här från arbetsplatser han arbetat på i hans hemland, Eritrea.

”I mitt hemland fokuserar man på utförandet av jobbet, oavsett hur medarbetarna mår. Här tänker man att medarbetarna måste må bra. Det är stor skillnad. Om man inte mår bra presterar man sämre, så jag tycker tankesättet man använder här fungerar mycket bättre.”

På frågan om vad Samuel önskar sig av framtiden svarar han:

”Jag vill prestera så mycket som möjligt. Jag vill fortsätta som byggnadsingenjör och gärna utveckla mig ännu mer inom yrket. Och så vill jag så klart återförenas med min familj.”

Efter utbildningen har Samuel fått anställning på teknikavdelningen på NCC:s huvudkontor.

Läs mer om utbildningen Nystart här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.