Hur 20 års arbetslivserfarenhet kommer till nytta i ett nytt hemland

Vi sätter oss ned för ett samtal med Iad Althib, en av förra årets deltagare på Skilled/NCC:s utbildning för utrikesfödda ingenjörer i Stockholm. Iad har under utbildningen varvat praktik hos NCC med teori hos SkillEd, allt med syftet att kunna ta tillvara sina tidigare kunskaper och arbetslivserfarenhet för att starta sitt nya arbetsliv i Sverige.

Iad har varit i Sverige i tre år. Till utbildningen har han pendlat varje dag från Linköping där han bor med sin fru och två döttrar.

”Jag gick upp 4.30 varje dag för att ta bussen och tåget till Stockholm. Jag var framme i skolan vid 9.00 och sedan samma väg hem på eftermiddagen. I början var det jobbigt men sedan blev jag van. Utbildningen var värd det.”

I tjugo år har Iad arbetat som civilingenjör och det är inte första gången han arbetar i ett annat land än sitt hemland Syrien. Under en fyra-årsperiod arbetade han i Saudiarabien, Iad berättar:

”Det var tufft men roligt att arbeta i Saudiarabien. Jag var där ensam, min familj kunde inte följa med. Vi jobbade från fyra på morgonen till elva på förmiddagen, sedan var det paus och så började vi jobba igen vid fyra på eftermiddagen. Mitt på dagen var det för varmt. På sommaren kunde det vara 57 grader varmt! Det är stor skillnad mot här i Sverige där man ibland inte kan arbeta för att det är för kallt!”

Viktigast för att kunna komma ut i svenska arbeslivet är språket tycker Iad. Det har han fått utveckla mycket under utbildningen.

”I början av utbildningen hade jag svårt att förstå svenska, men nu kan jag hänga med både ute på byggplatser och i samhället t.ex. genom att förstå nyheterna på tv. Det är jätteviktigt för mig. Nu, efter utbildningen kan jag säkert mer än 1 000 begrepp och yrkesord inom byggbranschen som jag inte kunde på svenska innan.”

Iad fick efter utbildningen anställning som biträdande Arbetsledare på NCC i Linköping, han betonar hur viktig den här utbildningen har varit i den processen.

”Den här utbildningen öppnade vägen in på svenska arbetsmarknaden för mig. Jag har fått en otrolig chans som fått gå den.”

Läs mer om utbildningen Nystart här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.