Från ekonom i Aleppo till Ingenjör i Göteborg

Vi möter Hassan Jaamour. Föredetta deltagare på Skilled och NCC:s utbildning för nyanlända Ingenjörer i Göteborg.

Hassan kom till Sverige för tre år sedan utan att känna någon eller ha släkt här. I Syrien utbildade han sig till ekonom och jobbade på bank i fem år innan han var tvungen att lämna landet.

Trots att tre år inte är så lång tid har Hassan hunnit gå klart SFI, gå en kundservice-utbildning samt läst till mätningstekniker vid Yrkesakademin. Det var efter den senare utbildningen som han kom i kontakt med Skilled/NCC:s utbildning för nyanlända ingenjörer. Trots att han var ekonom i botten ville han gå vidare mot ingenjörsyrket där det verkade lättare att komma in på arbetsmarknaden. Nu är han klar med utbildningen och har inte ångrat sitt val.

”Genom den här utbildningen kom jag i direktkontakt med byggbranschen och fick praktisk erfarenhet från flera områden inom den.

”Jag är stolt över att ha gått den här utbildningen och ser fram emot att kunna bli anställd och vidareutveckla mig.”

Några utmaningar på vägen har varit språket och att förstå normerna i det svenska arbetslivet och samhället.

”Att våga prata även om det blir fel har varit en utmaning. Men på utbildningen har det funnits bra lärare och snälla kollegor som har rättat mig och gett mig förklaringar och lösningar. Det har verkligen hjälpt mig i min språkutveckling.”

Så småningom vill Hassan vidareutbilda sig till färdig civilingenjör. Det riktigt osar vilja och ambition kring Hassan. Att det finns energi förstår man inte minst när Hassan berättar att han förutom heltidsutbildningen hade ett kvällsarbete på Hemtjänsten under utbildningen. Han arbetar också aktivt i en ideell organisation som hjälper nyanlända.

”Vi försöker hjälpa nyanlända med det de behöver. Speciellt barnfamiljerna. Det kan vara barnvagnar, kläder och blöjor men också tolkningshjälp och en plats att träffa andra.”

När vi skiljs åt efter vår pratstund dröjer sig en framtidstro kvar i rummet. Det går inte annat än att vara övertygad om att Hassan kommer gå precis så långt han vill i framtiden.

Efter utbildningen fick Hassan anställning som mättekniker på NCC i Göteborg.

Utbildningen genomförs i samarbete med Yrkesakademin och AF.

Läs mer om Nystart här

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.