NCC nystart ger 11 av 18 nyanlända ingenjörer jobb

NCC Nystart, en arbetsmarknadsutbildning för nyanlända ingenjörer, går mot sitt slut och hittills har över 60 procent av deltagarna fått anställning. Det kan jämföras med genomsnittet för arbetsmarknadsutbildningar där endast 20 procent har jobb inom 90 dagar.

– Vi är förstås jätteglada över att vårt arbete har lett till att kompetenta och välutbildade människor har fått en ny chans, samtidigt som NCC tack vare den här insatsen har fått rätt kompetens till sitt företag, säger Mikaela Valtersson, vice vd på Kunskapsskolan och ansvarig för Skilled.

Utformade utbildningen tillsammans med SkillEd
Arbetet startade i början av 2015 då NCC såg en möjlighet att erbjuda praktikplats och i förlängningen rekrytera nyanlända ingenjörer, som ett sätt att bidra till integrationen och möta sitt eget kompetensbehov. Tillsammans med Skilled utformades en utbildning som skulle ge nyanlända de kunskaper och färdigheter som NCC bedömde att de behövde utöver den utbildning de redan hade med sig från sina hemländer.

"Mycket roligare att jobba i grupper med mångfald"
Efter ett noggrant rekryteringsförfarande valdes 19 personer ut med hjälp av Arbetsförmedlingen, som också stått för finansieringen av utbildningen. Med Yrkesakademin som partner kunde utbildningen starta. Under resans gång slutade en deltagare efter att ha fått jobb hos en annan arbetsgivare. När utbildningen avslutades med en högtidlig ceremoni på NCC:s huvudkontor i Stockholm hade 11 fått jobb och ännu fler var inne i rekryteringsprocesser..

– För oss på NCC är det jätteviktigt att vi har gjort det här. Vi blir starkare och bättre när vi har en mångfald bland våra medarbetare och vi kan bättre bidra till att bygga ett bra samhälle. Och så är det mycket roligare att jobba i grupper med mångfald, sa Svante Hagman, chef för NCC Infrastructure, i samband med avslutningsceremonin.

"Gav oss chansen att komma in på arbetsmarknaden"
Flera av deltagarna passade också på att rikta ett tack till NCC och Skilled på avslutningsceremonin:

– Vi vill tacka NCC och Skilled för att de gav oss chansen att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också tacka våra lärare. Utan er hade vi inte stått här i dag, sa Nael Sabti, som nu börjar jobba som inköpare på NCC:s huvudkontor.


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.