Julkalender lucka nr 9

Lucka nr 9

I december öppnar vi en lucka per dag. Hoppas att du hänger med oss ända till julafton! Vi lovar lärorikt och matnyttigt material att ta del av.

Idag hyllar vi mormor Anna, läs bloggen nedan så förstår du varför hon var värd att hyllas!

Grattis alla Anna och Anne!

Idag har Anna och Anne namnsdag! Grattis till er alla!

Ert namn, som ni delar med Jesu´mormor, antas ha sitt ursprung i den grekiska formen av det hebreiska namnet Hanna eller Channa och betyder ‘den benådade’ eller ‘nåd’.

Min mormor Anna

För en del går kanske tankarna den här dagen till Anna Lindh som alltför tidigt och tragiskt fick lämna oss. Mina tankar går dessutom till min älskade mormor - Anna Karlsson som föddes 1901 i Motala. Som så många andra fick hon utstå såväl utmaningar som prövningar och kanske var det kärleken från sina föräldrar som fick henne att kämpa på och rakryggad möta livets svårigheter en efter en. Med två systrar som på olika vis inte kunde försörja sig, kom hon att sörja för dem och sin dotter, då hennes make gick bort på tok för tidigt. Min mormor fick då, som så många andra kvinnor genom historien, streta på. I dagens samhälle hade ingen höjt ett ögonbryn. 53 år som Anna då var, är ingen ålder och dagens skyddsnät såväl ekonomiska som sociala är väl vävda. Men 1954, i folkhemmet Sverige, kom hon att försörja fyra personer och hon arbetade till sin 70 års dag.

Gjorde aldrig skillnad på folk och fä - en inställning som går att lära sig

Tillsammans med bland andra Rosa Parks och Ruby Bridges, har min mormor för mig en särskild plats som förebild. Men nej, vi ska inte alltid bita ihop och kämpa på! Nej, självfallet ska vi verka för att situationen för flickor och kvinnor ska bli än bättre. Min mormor trodde på jämställdhet och på alla människors lika värde och villkor. Hon levde jämställdhet. Hon var hoppfull, såg positivt på framtiden och gjorde aldrig skillnad på folk och fä. På vintrarna gav hon mat och kläder till de romska familjer som bodde i enkla, kalla och dragiga husvagnar i Motalas utkant. Människor som andra undvek eller spred lögner om. Hon mötte alla med respekt och såg människan bakom fylleruset hos stadens olycksbarn. Alkoholiserade män som en gång i tiden varit hennes klasskamrater. Jag undrar ofta vad hon hade tänkt om dagens situation med frusna händer vid varje husknut.

Att se människovärdet i alla - det inger respekt! Den inställningen går att lära sig, vilket jag som pedagog har valt att fokusera på och har som tydlig målbild i alla SkillEds utbildningar. Med normkritisk pedagogik och bland annat våra kortlekar, som utmanar deltagarens valda sanningar, kan deltagaren öka sin kunskap om mänskliga rättigheter. På så vis kan ett företag på riktigt arbeta med sin värdegrund, jämställdhet och undvika diskriminering. För vilken skillnad en person kan göra i andras liv! Tänk då vilken skillnad vi tillsammans kan göra för varandra, inte minst för de som vi arbetar mot och med. I det angelägna arbetet är på så vis min mormor och hennes människosyn med mig under alla årets dagar!

Missa inte SkillEd på Facebook och Linkedin

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.