Julkalender lucka nr 2

Lucka nr 2

I december öppnar vi en lucka per dag. Hoppas att du hänger med oss ända till julafton! Vi lovar lärorikt och matnyttigt material att ta del av.


Idag tittar vi närmare på kroppsspråk och hur det påverkar i dialog med andra.

I varje möte sker någon form av kommunikation. Vi försöker förstå varandra genom både vad vi säger och hur vi säger det. Det handlar om vårt kroppsspråk och små signaler som vi mer eller mindre medvetet sänder ut i form av hållning, gester, tonfall och mimik. Kroppsspråket har därför en avgörande betydelse. Föreställ dig att någon står med armarna i kors och ger en kärleksförklaring. Det kan tolkas som att personen inte menar det eller att hen fryser rejält.

Men tänker vi på hur andra uppfattar oss? Vilka signaler skickar du ut? Det finns några enkla tips för att bli mer medveten.

Hållning och gester

Ditt kroppsspråk gör att du enkelt kan markera makt eller undergivenhet, värme eller avstånd, närvaro eller ointresse. Pröva att ställa dig med benen brett isär. Lyft blicken och sträck armarna upp i luften – det är en orädd vinnargest som utstrålar makt. Sätt dig nu ner med ben och armar i kors, sänk blicken och observera vad som händer med din känsla. Du förminskas eftersom gester, hållning och undvikande blick utstrålar låg status.

Ibland räcker det med små signaler. Att andas med öppen mun under ett samtal kan tolkas som irritation, stress eller ointresse. Att tala med mörkare röst markerar fokus och allvar medan en gäll röst utstrålar stress eller osäkerhet. Observera hur du uppfattar andra utifrån deras kroppsspråk och fundera på hur du vill bli tolkad. En person med rak hållning som anpassar gester efter mottagare och situation uppfattas som öppen och trovärdig. Kom ihåg att det är mottagaren som ska förstå vad du säger, så tänk ut hur du behöver förtydliga ditt budskap. Hållning och gester ska förstärka – inte förvirra. Ett tips är att öva framför en spegel eller ta hjälp av en nära vän.

Aktivt lyssnande skapar trygghet

Både den som pratar och lyssnar vill bli bekräftad. Det sker genom att båda lyssnar aktivt, både på orden och hur de sägs. Nicka ofta och ha ögonkontakt men ha inte så bråttom med att svara. Ta in hela personens kommunikation och visa med eget öppet kroppsspråk, utan låsta armar eller ben, att du är nyfiken och intresserad av det den andra personen säger. Då skapar du trygghet och stärker er relation.

Tänk jämlikt

Utgå ifrån att den du träffar är din jämlike. Håll koll på blicken och försök att ha ögonkontakt. Det ger ett ärligt och fokuserat intryck. Vid stress eller nervositet tenderar människor att flacka med blicken eller titta ner i brösthöjd på den vi pratar med. Ta istället tre djupa ljudlösa andetag och se personen i ögonen. Om mottagaren sitter ner kan det vara en bra idé att du också gör det, och samma sak om personen står upp.

Beröring och zoner

Även om människor är sociala varelser behöver vi utrymme till den vi pratar med. Avståndet beror oftast på relationen, så tänk därför på att vara lyhörd för din mottagares signaler. En tumregel är att ha en armlängds avstånd till den du pratar med. Om beröring är lämpligt avgörs även det på sammanhanget. Bara för att ditt beteende känns naturligt för dig behöver det inte göra det för andra. Nyckeln är respekt och kunskap, och när du förstår ditt eget kroppsspråk kan du tolka andras lättare.

Undvik dubbla budskap

Undvik dubbla budskap, exempelvis att munnen säger en sak men kroppen en annan. Tänk dig att du säger till en kollega att det personen säger är intressant samtidigt som du ser åt sidan, drar ett djupt andetag och drar ihop ögonbrynen. Då är risken stor att den personen tror att du är ironisk och egentligen tycker att det är ointressant. Titta istället nyfiket personen i ögonen, le, nicka och håll resten av kroppen stilla. Då visar du att det personen har berättat är så intressant att det har fängslat dig och fått dig att stanna upp.

Missa inte SkillEd på Facebook och Linkedin

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.