Julkalender lucka nr 19

Lucka nr 19

I december öppnar vi en lucka per dag. Hoppas att du hänger med oss ända till julafton! Vi lovar lärorikt och matnyttigt material att ta del av.

Har du börjat summera året som gått och tänkt på hur du vill att 2020 ska bli? Här kommer lite råd på vägen.

Nytt år med nya möjligheter

Sociala medier vill få dig att lista dina topp-9-moments, du får minnen med de mest lajkade foton under året, det kommer påminnelser om uppdateringar som ska göras och om nya strukturer som ska sättas. Det är dags för en nystart. Positivt och fräscht med ett oskrivet blad tycker vissa, nostalgiskt och sentimentalt att minnas året som gått tycker andra.

Oavsett om man arbetar med kalenderår eller verksamhetsår så är tiden som följer en tid för avslut; att bunta ihop, rensa upp, utvärdera, sammanfatta och summera. Vi har behov av avslut. Oavsett vilka känslor du har för avslut och oavsett hur du ser på det gamla och det nya året så kommer här några tips på hur du kan tänka för att få en positiv start 2020.

Fokusera på det som gick din väg 2019. Vad gav dig flow, energi, framgång, lycka, resultat och en känsla av att allt gick din väg? Det kan såklart hända att lyckopilar bara kommer farande mot dig utan egen insats men det är ganska sällan. De delar som du nu tänker på som särskilt lyckosamma låg det nog något bakom. Det låg med stor sannolikhet arbete bakom, kanske till och med strategier, beslut, handlingskraft, riktning och driv. Du var aktiv i att det hände.

Försök nu verkligen dissekera situationen och se varje detalj i hur du gick tillväga och hur du tänkte i processen. När du gjort detta kan du ställa dig frågan: Är detta något som upprepas? Är det så att när du faktiskt utför ditt X så lyckas du med ditt Y? Kan du se kopplingar och gemensamma nämnare? Dra detta några varv för att så småningom komma fram till ditt alldeles egna framgångsrecept. Kolla gärna av om receptet håller. Till exempel: jag lyckades hålla energin uppe, vara nytänkande och en drivande kraft i det där segdragna, tråkiga projektet. Det ledde till att vi kom i mål och att vi nu har en tillfredsställande IT-lösning. Vad var det jag gjorde? Jo jag tog del av goda exempel. Jag läste på. Jag diskuterade med Lena. Jag målade upp en vision för de andra. Testa nu de här delarna på andra lyckosamma aktiviteter du varit inblandad i. Behövs alla delar ovan, är det kanske när du pratar med Lena som du lyckas? Hm nej den gemensamma nämnaren är nog att alltid måla upp en vision? Eller? Fundera, vänd, vrid och testa. Kanske har du hittat nyckeln för ditt lärande framåt.

När du nu vet en av dina framgångsfaktorer, lägg in den i ditt medvetande eller skriv upp den någonstans som en del som du ska fortsätta med. ”Jag ska fortsätta med att lägga tid på att måla upp en gemensam vision” till exempel. Lista fler saker du ska fortsätta med.

I arbetet ovan har du säkert också hittat delar som du ägnar dig åt men som inte har gett dig vare sig resultat eller en känsla av flow. Ifrågasätt om du verkligen måste fortsätta med detta eller är det något du kan skriva på din ”att sluta med”-lista. Vissa saker måste utföras oavsett, men visst finns det en rad aktiviteter du lägger energi på och som vare sig ger dig eller andra resultat eller framgång? Ska du verkligen envisas med att göra dessa?

Om den här övningen känns svår och övermäktig och du inte riktigt vet vad som skapar din känsla av energi, framgång och flow, då kan du börja med att tänka framåt istället. Medvetandegör för dig själv när du lyckas och varför och påbörja arbetet med att under 2020 hitta ditt alldeles egna framgångskoncept. 2020 är ännu ett oskrivet blad där allt kan hända. Eller nej, fel, det händer ju inte bara. Mer sant är att säga att ”2020 är ett oskrivet blad där du ska se till att X händer”!

Kristin Arnberg

Partner Director

Missa inte SkillEd på Facebook och Linkedin

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.