Julkalender lucka nr 10

Lucka nr 10

Hela december öppnar vi en lucka per dag. Hoppas att du hänger med oss ända till julafton! Vi lovar lärorikt och matnyttigt material att ta del av.

Idag bjuder vi på en fördjupning i drivkrafter. Vet du vilka som präglar dina val?

Drivkrafter

 

Tänk dig ett hav med vågor som guppar upp och ner. På ytan flyter en röd boj som följer vågornas rörelser. Om vi dyker ned ser vi att bojen är kopplad med en lina som sträcker sig långt ner till ett tungt ankare på havets botten. Bojen är dina beteenden och de val du gör. Ankaret är värderingarna som ligger till grund för dina beteenden. De är dina inre drivkrafter som, trots yttre faktorer, påverkar dig mer eller mindre medvetet – såväl yrkesmässigt som privat.

Olika drivkrafter

Vissa kan med enkelhet beskriva sina drivkrafter, medan andra ägnar ett liv åt att fundera över det. Det kan vara en självklarhet tills något känns fel, exempelvis att dina värderingar inte matchar företagets. Det kan leda till att du vill söka ett nytt jobb, men om du är osäker på dina drivkrafter blir det oklart vad du ska byta till. En drivkraft är alltså både motor och kompass. Det som ger dig både energi, mål och mening.

Här följer ett sätt att dela in dina drivkrafter i sju olika kategorier:

  1. Självförverkligande – att skapa inre balans genom kreativitet och vilja.
  2. Kunskap – att söka fakta och information för att förstå.
  3. Omtanke – att hjälpa andra.
  4. Ekonomisk – att skapa trygghet med ekonomiska tillgångar.
  5. Praktisk – att tillverka, starta och skapa.
  6. Etisk &moralisk – att skapa ett bättre samhälle.
  7. Makt & inflytande – att ha makt och inflytande.

Ditt ankare

Ett sätt att hitta din drivkraft är att fråga dig själv varför gör du som du gör? Utifrån tidigare arbetsplatser och yrkesroller du har haft – varför har det blivit just så? Vilken eller vilka av de sju olika drivkrafterna stämmer in på dig i ditt yrkesliv? I vilka situationer trivs du? Vilka beteenden mår du bra av och vill ha omkring dig? Det är troligt att det är en kombination av flera av drivkrafterna som motiverar dig.

 

Missa inte SkillEd på Facebook och Linkedin

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.