Julkalender lucka nr 10

Lucka nr 10

Hela december öppnar vi en lucka per dag. Hoppas att du hänger med oss ända till julafton! Vi lovar lärorikt och matnyttigt material att ta del av.

Vad betyder egentligen Nobel?

Att Alfred Nobel ”uppfann” dynamiten och att vi varje år sedan 1901, med några få undatag, delat ut Nobelpris, det vet nog de flesta. Nobelpriset är såklart ett av de mest prestigefyllda pris en yrkesman eller yrkeskvinna kan få.

Det är dock intressant att översätta Nobel och nobelpris till något vi alla kan relatera till och finna kraft i: förmågan att uppfinna, lösa problem, utveckla, reformera, skapa innovation, vara nytänkande och kanske framför allt, förmågan att drömma.

För inom Alfred Nobel, och bakom varje nobelpris, finns en drömmare. Någon som drömde om att förbättra, förenkla, göra skillnad, göra annorlunda och göra nytt.

Kunskapsskolan fyller nästa år 20 år. Electrolux firar i år 100 år. IKEA började möblera våra hem 1943. Sedan 1927 har volvobilar rullat på gatorna och redan 1288 fanns grundstenen till det som idag är Stora Enso. Bakom varje stort och litet företag finns det någon som haft en dröm om något. Som kanske vill tillföra något helt nytt, eller göra något som redan finns så oerhört mycket bättre, enklare, mer effektivt, billigare. Många vill lösa vardagsproblem och frigöra tid för olika målgrupper. Electrolux hade tydligt hemmafrugruppens arbetsbelastning i åtanke då de lanserade den första dammsugaren till exempel.

På våra universitet och i labbsalar jobbar forskare med detsamma, skapa grund för innovationer. De vill hitta bevis för att det är på det ena eller det andra sättet, minimera risker för något, utrota något, öka chanser för något annat, skapa mer hållbart material eller mer klimatssmarta arbetssätt. Även de drömmer om att göra just Den Där upptäckten som förändrar världen. För när vi trodde att allt redan var påtänkt, då kommer något nytt vi aldrig trodde var möjligt.

För att dra ett väldigt vardagsnära exempel. När jag var liten var ett av de mest populära barnprogrammen ”Från A till Ö-en resa orden runt” med Hedvig och Ugglan. I serien så ringde Hedvig ibland till sin syster, och då kunde de se varandra på en skärm medan de pratade. Det tyckte jag som barn var oerhört överdrivet och övernaturligt. (Att Ugglan pratade och hade fingervantar var inte alls lika upprörande…) Den här veckan har jag haft flera skypemöten där vi digitalt möts från Sverige, England och Indien, vi ser och hör varandra via skärmar och högtalare. Det finns såklart många större och viktigare innovationer än just den digitala kommunkationen, men kontrasten mot vad jag som barn trodde skulle kunna vara möjligt, och vad som idag är självklart, är talande.

Idag är det nobeldagen. Passa på att hylla entreprenörskap, förändringsmod och uppfinnarglädje. Passa på att tänka tillbaka på det du som liten tyckte var överdrivet och som du nu gör eller använder dagligen utan att reflektera speciellt över det. Och det viktigaste- dröm! Det är ur drömmen som handlingskraften kommer!

Kristin Arnberg

Partner Director


Missa inte SkillEd på Facebook och Linkedin

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.